Makový dort

Makovy dort ozdoben bilo fialkovymi listky karafiatu

Všímám si, že v mém okolí stále přibývá zájemců o bezlepkové dorty. Projevují ho nejen ti, co nemohou lepek, ale i ostatní, pro které je tato volba vhodná například při dodržování nových stravovacích návyků. Zabývám se i pečením dortů bez mouky a je to pro mě nová výzva. Ty, co miluješ mák si přijdeš na své. Recepturou a zdobením jsem se nechala inspirovat českou blogerkou Kristinou Lund a v tomto dortu jsem celou dávku mouky nahradila mákem. Každé semínko jsem si ručně pomlela. Kupovaný mletý mák nelze použít, protože se v něm může vyskytnout stopa mouky. Mák obsahuje tuk, takže už nebylo potřeba přidávat žádný navíc. Ano, má odlišnou konzistenci než mouka a proto je potřeba zaměřit se na pomalé pečení, aby se dort nepropadl. 

Makove testo ve forme tesne pred pecenim

Recepturu se mi podařilo vyladit tak, že těsto se krásně upeklo a je nadýchané. Chutná fantasticky s lehkou sladkou chutí. Tento perfektní základ jsem snoubila se svěžím citrónovým krémem. Mascarpone jsem spojila s trochou smetany, přidala do něj šťávu z BIO citrónu a nastrouhanou kůru. Vůni citrusů miluju, provoní celou kuchyni a do krému vrhne nový chuťový odstín. Ve výsledku se jedná o krásně vláčný dort s lehkým krémem, který peču doma s velkou oblibou.

Mascarpone s kousky citronove kury a krasne zatreny dort bilym kremem

Naservirovany kousek makoveho dortu na taliri


Makový dort


KORPUS (forma o průměru 18 cm)

6 vajec (M, nejlépe z podestýlky)
120 g cukru krupice
150 g máku (ručně mletého)
špetka soli

KRÉM

500 g mascarpone
200 g smetany (33%)
50 g cukru moučka
1 BIO citrón
3 lžíce citrónové šťávy

OZDOBENÍ

mák
lístky květin (karafiát na fotografiích)

POSTUP

  1. Nejdříve si nachystejte všechny ingredience. Ručně si namelte mák. Bílky a žloutky oddělte zvlášt do misek.
  2. Připravte si dvě formy o průměru 18 cm. Vymažte si je máslem a vyložte je i pečícím papírem. Těsto bude po upěčení křehké, nadýchané a tím nám půjde lépe vyndat z formy. Nahřejte si troubu na 165°C.
  3. Do bílků přidejte špětku soli. Šlehejte bílky na nejvyšším stupni, dokud nezvýší svůj objem. Poté přidejte 1/3 cukru krupice a pokračujte v šlehání, dokud sníh nebude krásně pevný a nebudou se za ním táhnou ostré špičky.
  4. Žloutky šlehejte se zbylými 2/3 cukru krupice, dokud nedosáhnete husté světle žluté pěny. Poté do ní vmíchejte po částech mák.
  5. Nakonec přidejte do máku našlehaná bílka. Pozor přidávejte je postupně, alespoň na 3x.
  6. Těsto vlijte dvou forem. Lépe se upeče, nespadne a bude nadýchané. Vložte formy do trouby a snižte teplotu na 160°C. Doba pečení bude přibližně 25-30 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvírejte. Korpus by se vám mohl propadnout. Přibližně 5 minut před dopečením můžete špejlí zkontrolovat, zda jsou již korpusy hotové. Pokud na špejli najdete stopy těsta v pečení pokračujte, dokud nebude špějle při kontrole suchá.
  7. Korpus necháme vychladnou nejlépe na kovové mřížce, aby mohla pára ven.
  8. Příprava citrónového krému. Dejte si do mísy mascarpone a začněte ho šlehat na střední stupeň. Bude to trvat jen chvilku. Jde o to, aby jeho konzistence byla jednotně hladká a netvořily se v něm hrudky. Potom přidejte prosátý cukr moučka a v zašlehávání pokračujte asi 1 minutu. Dále přidejte smetanu (nenašlehanou) a dále šlehejte, dokud se ingredience nepropojí. Nakonec vmíchejte nebo na nejnižší stupeň zašlehejte nastrouhanou kůru a šťávu z citrónu. Krém díky tomu dostane úplně novou chuťovou podobu.
  9. Vychladlé korpusy rozkrojte na půl, tedy jen na dvě části. Krém si rozdělte na čtvrtiny. 3/4 naplňte dort a poslední čtvrtinou krému zatřete boky a vrch dortu. 
  10. Dort pospte pár lžícemi mletého máku a můžete jej ještě ozdobit lístky jakékoli vám sympatické květiny.
  11. Nejlépe bude chutnat na 2. den! 

Makovy dort s kvetem karafiatu uprostred

Instagram feed

@dortykamsepodivas