Ovoce, kam se podíváš

Ovocny dort vyfocen v zime na snehu

Hlavní myšlenkou pro tvorbu receptury dortu bylo, aby chutnal co nejvíce po ovoci. Možná to zní vtipně, ale najděte v zimě dort s opravdovou chutí malin, jahod a ostružin. Dnes už je problém i v létě koupit poctivý dort z ovoce. Byl tedy leden 2018 a s mou rodinou jsme se chystali na Slovensko za naší milovanou prastárkou. Máme pohádkovou babičku, která žije v nádherné dědině jménem Utekáč. Se starkým chodí přes sezónu sbírat tyto lahodné kousky ovoce do lesa a vaří nám z něj lekváry (marmelády). Tudíž jsem ji chtěla překvapit a takový dort z lesního ovoce upéct. Naštěstí mám ještě nějaké zásoby malin a ostružin.

Receptura byla jasná. Kakaový lehký korpus, na kterém se bude ovoce jen nadnášet. Korpus jsem ještě zvláčnila jahodovým lekvárem a na něj naservírovala tvarohovo mascarponový krém plný ostružinovo malinového pyré. Nehledala jsem nic než jednoduchost propojenou s láskou. Jestli se to povedlo, posuďte sami ;)

Dort v kuchyni ozdoben granatovym jablkem

Cokoladove testo ve forme, pripraveno k peceni

Priprava ovocneho kremu, michani mascarpone s ovocem a roztirani kremu na korpus


Ovoce, kam se podíváš


KORPUS (forma o průměru 18 cm)

6 vajec (M, nejlépe z podestýlky)
210 g cukru krupice
80 g hladké mouky
80 g másla
70 g kakaa (RAW BIO)
50 g čokolády (min.50% kakaa)

Malinové pyré

200 g malin
50 g vody

Ostružinové pyré

200 g ostružin
50 g vody

KRÉM

150 g malinového pyré
150 g ostružinového pyré
500 g mascarpone
100 g cukru moučka

Domácí jahodová marmeláda


OZDOBENÍ

ovoce
lístky máty

POSTUP

  1. Nejdříve si nachystejte všechny ingredience. Alespoň dvě hodiny předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Bílky a žloutky oddělte zvlášt do misek. V hrnci nad vodní párou si rozpusťte nalámané kousky čokolády.
  2. Nahřejte si troubu na 170°C.
  3. Šlehejte bílky na nejvyšším stupni, dokud nezvýší svůj objem. Poté přidejte 1/3 cukru krupice a pokračujte v šlehání, dokud sníh nebude krásně pevný a nebudou se za ním táhnout ostré špičky.
  4. Žloutky šlehejte se zbylými 2/3 cukru krupice, dokud nedosáhnete husté světle žluté pěny. Poté po malých kouskách zašlehávejte máslo a pokračujte další 4 minuty v šlehání.
  5. Opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu (ověřte teploměrem teplotu, měla by mít 29-30°C) do žluté pěny. Poté přidejte směs do bílkové pěny a s opatrností v míchání pokračuje.
  6. Nakonec vmíchejte prosátou mouku a kakao. 
  7. Formu vymažte máslem nebo vyložte papírem a vlijte těsto do formy. Vložte do trouby a snižte teplotu na 165°C. Doba pečení bude přibližně 45 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvírejte. Korpus by se vám mohl propadnout. Maximálně 5 minut před dopečením můžete pomocí špejle zkontrolovat, zda je již dort propečen.
  8. Korpus necháme vychladnou nejlépe na kovové mřížce, aby mohla pára ven.
  9. Připravte si ovocné pyré. Vložte ovoce a vodu do rendlíku a přiveďte je k bodu varu. Povaříme 15-20 minut, dokud se neodpaří voda. Poté ovoce propasírujeme, abychom ho zbavili drobných peciček. Pokud použijete jiné ovoce se silnější strukturou, tak jej ještě do hladka rozmixujte.
  10. Mascarpone šlehejte na střední stupeň, aby bylo hladké a nebyly v něm hrudky. Dále přidejte prosátý moučkový cukr a šlehejte, dokud se ingredience nespojí. Pozor, ne dlouho, aby jste krém nepřešlehali. Poté ručně vmíchejte ovocné pyré. Krém máte hotový.
  11. Vychladlý korpus podélně rozkrojte na tři části a krém si rozdělte na čtvrtiny. Před tím než krém nanesete, každý plát potřete tenkou vrstvou jahodové marmelády. Korpus tak bude ještě vláčnější. Posledním dílem krému zatřety boky a vrch dortu. 
  12. Ozdobte ovocem a lístky máty. 
  13. Vyfotila jsem pro vás i variantu dortu v bílé barvě. Před tím než vmíchate ovocné pyré, tak si 1/4 krému bílého krému odložíte a použijete jej na zatření. 
  14. Dobrou chuť :)

Ovocny dort zatren bilym kremem a ozdoben boruvkami, malinami a matou

Instagram feed

@dortykamsepodivas