Receptura byla jasná. Kakaový lehký korpus, na kterém se bude ovoce jen nadnášet. Korpus jsem ještě zvláčnila jahodovým lekvárem a na něj naservírovala tvarohovo mascarponový krém plný ostružinovo malinového pyré. Nehledala jsem nic než jednoduchost propojenou s láskou. Jestli se to povedlo, posuďte sami ;)
Ovoce, kam se podíváš
KORPUS (forma o průměru 18 cm)
6 vajec (M, nejlépe z podestýlky)210 g cukru krupice
80 g hladké mouky
80 g másla
70 g kakaa (RAW BIO)
50 g čokolády (min.50% kakaa)
Malinové pyré
200 g malin50 g vody
Ostružinové pyré
200 g ostružin50 g vody
KRÉM
150 g malinového pyré150 g ostružinového pyré
500 g mascarpone
100 g cukru moučka
Domácí jahodová marmeláda
OZDOBENÍ
ovocelístky máty
POSTUP
- Nejdříve si nachystejte všechny ingredience. Alespoň dvě hodiny předem, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Bílky a žloutky oddělte zvlášt do misek. V hrnci nad vodní párou si rozpusťte nalámané kousky čokolády.
- Nahřejte si troubu na 170°C.
- Šlehejte bílky na nejvyšším stupni, dokud nezvýší svůj objem. Poté přidejte 1/3 cukru krupice a pokračujte v šlehání, dokud sníh nebude krásně pevný a nebudou se za ním táhnout ostré špičky.
- Žloutky šlehejte se zbylými 2/3 cukru krupice, dokud nedosáhnete husté světle žluté pěny. Poté po malých kouskách zašlehávejte máslo a pokračujte další 4 minuty v šlehání.
- Opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu (ověřte teploměrem teplotu, měla by mít 29-30°C) do žluté pěny. Poté přidejte směs do bílkové pěny a s opatrností v míchání pokračuje.
- Nakonec vmíchejte prosátou mouku a kakao.
- Formu vymažte máslem nebo vyložte papírem a vlijte těsto do formy. Vložte do trouby a snižte teplotu na 165°C. Doba pečení bude přibližně 45 minut. Troubu během pečení v žádném případě neotvírejte. Korpus by se vám mohl propadnout. Maximálně 5 minut před dopečením můžete pomocí špejle zkontrolovat, zda je již dort propečen.
- Korpus necháme vychladnou nejlépe na kovové mřížce, aby mohla pára ven.
- Připravte si ovocné pyré. Vložte ovoce a vodu do rendlíku a přiveďte je k bodu varu. Povaříme 15-20 minut, dokud se neodpaří voda. Poté ovoce propasírujeme, abychom ho zbavili drobných peciček. Pokud použijete jiné ovoce se silnější strukturou, tak jej ještě do hladka rozmixujte.
- Mascarpone šlehejte na střední stupeň, aby bylo hladké a nebyly v něm hrudky. Dále přidejte prosátý moučkový cukr a šlehejte, dokud se ingredience nespojí. Pozor, ne dlouho, aby jste krém nepřešlehali. Poté ručně vmíchejte ovocné pyré. Krém máte hotový.
- Vychladlý korpus podélně rozkrojte na tři části a krém si rozdělte na čtvrtiny. Před tím než krém nanesete, každý plát potřete tenkou vrstvou jahodové marmelády. Korpus tak bude ještě vláčnější. Posledním dílem krému zatřety boky a vrch dortu.
- Ozdobte ovocem a lístky máty.
- Vyfotila jsem pro vás i variantu dortu v bílé barvě. Před tím než vmíchate ovocné pyré, tak si 1/4 krému bílého krému odložíte a použijete jej na zatření.
- Dobrou chuť :)