Arašídový cheesecake s čokoládou


Přátelé, jestli milujete oříšky a čokoládu, tak je tento recept právě pro Vás. Připravila jsem variantu z arašídů a tmavé čokolády (55%), jelikož se k sobě výborně hodí. Pokud upřednostňujete jiné ořechy můžete je vyměnit za máslo z kešu nebo z mandlí. 


Dort jsem vymyslela pro kamarádku, která si přála cheesecake s intenzivní chutí oříšků a recept se moc podařil, že jsem ho musela upéct i pro nás. Ráda se s Vámi o tuto dobrotu podělím, tak tady to je!



Arašídový cheesecake s čokoládovou polevou


KORPUSOVÝ ZÁKLAD CHEESECAKU

250 g cereálních sušenek
100 g másla (82% tuku)

KRÉMOVÁ VRSTVA

500 g sýru Philadelphia
160 g cukru moučka
250 g arašídového másla (ŠUFÁNEK - složení 100% arašídy)
150 g smetany 36%

POLEVA

150 g čokolády (55%)
150 g smetany 36%

ZDOBENÍ

arašídy v karamelu

(50 g solených arašídů, 36 g cukru krupice, 14 g vody)


POSTUP

  1. Připravte si pečící formu o průměru 26 cm. Vymažte ji máslem a dno i boky vyložte pečícím papírem.
  2. Odvažte si všechny ingredience.
  3. Rozpusťte máslo a v robotu rozmixujte sušenky. Smíchejte si v misce tyto dvě ingredience a poté je rovnoměrně utlačte na dno formy. Odložte ji na cca 30 minut odležet do lednice a nechte ztuhnout.
  4. Mezitím si do misky vložte sýr Philadelphia a cukr moučka. Krátce prošlehejte, jen aby se ingredience spojily. Poté zašlehejte arašídové máslo a nakonec vlijte smetanu a v šlehání pokračujte 2-3 minuty na střední stupeň.
  5. Formu s korpusem vytáhneme z lednice a na korpus nalijeme arašídový krém.
  6. Dort necháme v lednici ztuhnout. Bude to trvat 6 hodin.
  7. Příprava polevy. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou. Pozor, ať nedojde k vysokému přehřátí. Čokoládu stále mícháme a ihned jak se rozpustí, tak máme hotovo.
  8. Mezitím si připravíme zkaramelizované arašídy. Na pánev s vysokým dnem nasypeme arašídy, cukr a vody. Pražíme je tak dlouho dokud se voda neodpaří a oříšky začnou chytat zlatavou barvu. Stále míchame, hlavně ke konci. Dokud dosáhneme ideální zlatohnědé barvy karamelu. Oříšky přesuneme na pečící papír, ze kterého půjdou snadno odlepit. Necháme vychladnout a menší polovinu vzniklé arašídové griliáže rozmixujeme v robotu na jemno. Druhou část necháme na ozdobení.
  9. Vytáhneme si dort z lednice a odstraníme boční i spodní papír. Dort budete muset překlopit a je vhodné ho zakrýt shora pečícím papírem a otočit jej na rovnou desku. Poté ho zase otočit zpět a odstranit horní papír. Rovnou si ho vyklopte na servírovací talíř. Bočnici dortu znovu nasaďte na dort a jemně na něj nalijte čokoládovou polevu. 
  10. Necháme cca 30 minut v lednici.
  11. Obvod dortu posypeme jemnou griliáží a dozdobíme celými karamelovými kousky oříšků.
  12. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny.
  13. Podáváme s bílým vínkem s příjemnými kyselinkami. Ideálně nějakou polosuchou odrůdku. Dobrou chuť!

Instagram feed

@dortykamsepodivas