Bezinkový cheesecake s ostružinami


Máte chuť na něco letního a zdravého? Podařil se mi recept na neskutečnou dobrotu. Máme plnou zahradu ostružin a ty se mi přímo vybízely k tvorbě nového dortu. Chtěla jsem vytvořit něco svěžího s ovocem a vanilkou. Chuť jsem se snažila ještě zvýraznit květy bezinkového sirupu a myslím, že se tyto kombinace se perfektně snoubí.


Když jsem ho pekla poprvé, chtěla jsem s ochutnáváním počkat až do večera. Tedy až na příchod mého muže. Jenže při focení už jsem to nevydržela. Úplně musíte zavřít oči a vnímat všechny ty dobré chutě a harmonii mezi nimi. Hned jsem to zhodnotila - vaaaau to se zase něco povedlo :) Večer to muž potvrdil tím, že si dal kousek před večeří a další po večeři. 


Doporučuji k cheesecaku nějaké červené vínko. Pokud máte za s sebou náročný den, tohle vám pomůže. A zapomněla jsem říct, že je to nepečený dort, takže rychlovka! Jen ty hodiny, co se musí odležet v lednici., ale na dobré se holt čeká :)  Ale tenhle recept je opravdu velmi jednoduchý!



Bezinkový cheesecake s ostružinami


KORPUSOVÝ ZÁKLAD CHEESECAKU

250 g sušenek Lotus
100 g másla (82% tuku)

KRÉMOVÁ VRSTVA

320 g tučného tvarohu (ve vaničce, ideálně Madeta)
500 g bílého jogurtu (min. 10% tuku)
100 g bezinkového sirupu
180 g smetany 33%
30 g cukru moučka
5 plátků želatiny
semínka z jednoho vanilkového lusku

POLEVA

250 g ostružinového pyré (rozmixované a propasírované)
30-50 g medu (dle vaší chuti)
2 plátky želatiny

ZDOBENÍ

ostružiny
květy heřmánku

POSTUP

  1. Připravte si pečící formu o průměru 26 cm. Vyložte dno i boky pečícím papírem.
  2. Odvažte si všechny ingredience.
  3. Rozpusťte máslo a v robotu rozmixujte sušenky. Smíchejte si v misce tyto dvě ingredience a poté je rovnoměrně utlačte na dno formy. Odložte ji na cca 30 minut odležet do lednice a nechte ztuhnout.
  4. Mezitím si do misky vložte tvaroh, jogurt, sirup, cukr a vanilku. Krátce prošlehejte, jen aby se ingredience spojily. Do studené vody vložte plátky želatiny a nechte cca 10 minut nabobtnat. Mírně v rendlíku zahřejte smetanu a přidejte do ní vymačkané plátky želatiny v ní nechejte rozpustit a ihned vmíchejte do krému.
  5. Formu s korpusem vytáhneme z lednice a na korpus nalijeme krém. Necháme ještě cca 3 minuty odstát a potom s formou párkrát bouchneme o stůl, aby přebytečné vzduchové bubliny odešly.
  6. Dort necháme v lednici ztuhnout. Bude to trvat 5 hodin.
  7. Příprava polevy. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu (10 minut). Rozmixujeme si čerstvé ostružiny a propasírujeme je přes síto. Dle chuti přidáme med. V rendlíku ohřejeme 3-4 lžíce vody (nesmí vařit) a přidáme vymačkané plátky želatiny. Nakonec vlijeme do ostružinového pyré.
  8. Vytáhneme si dort z lednice a odstraníme boční i spodní papír. Dort budete muset překlopit a je vhodné ho zakrýt shora pečícím papírem a otočit jej na rovnou desku. Poté ho zase otočit zpět a odstranit horní papír. Rovnou si ho vyklopte na servírovací talíř. Bočnici dorty znovu nasaďte na dort a nalijte na něj ostružinovou polevu. 
  9. Dejte do lednice alespoň na 2 hodiny.
  10. Finálně jej ozdobte čerstvým ovocem a květinami dle vaší fantazie. Dobrou chuť!

Instagram feed

@dortykamsepodivas