Red Velvet


Red Velvet. Znáte ho snad všichni. Červený sametový dort s jemným krémem z čerstvého sýra. Myslím, že většina z vás už ho ochutnala a někteří si ho možná zkusili i upéct. Na světě existuje nespočet variant receptů tohoto dortu a z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké najít tu správnou. Vyzkoušela jsem jich mnoho než jsem natrefila na ten opravdově vláčný "červený samet". Inspiroval mě britský blogger Edd Kimber, který ho peče dokonale.


Občas si někdo myslí, že když přidá do těsta kakao, tak nedosáhne takového barevného výsledku, ale je to omyl. Kakao do korpusu rozhodně patří, jinak byste nedosáhli takového nadýchaného skvostu s chutí kakaa v pozadí.Všechno jde, jen se musí vybrat správné suroviny a jejich množství. Co bych s vámi ještě ráda probrala, je gelová barva, které musíte použít jen malé množství, aby jste zbytečně někomu nepodávali dort, který by měl v sobě více než je potřeba a navíc chuť dortu by se mohla proměnit v umělou. Recepturu jsem si mírně upravila a přidala do něj ještě kvalitnější kakao. Co to znamená? Jedná se o nealkalizované (nepražené) kakao. Určitě ho dnes znáte pod označením Raw. V těstě nealkalizované kakao dovolí přidané barvě dort více obarvit než pražené kakao. A dosáhnete tím o dost lepšího výsledku s menším množstvím barvy.


Důležitou ingrediencí je bílé víno :) Ačkoli je ho v těstě málo, má nepostradatelný vliv na celou kompozici těsta. Působí v něm jako acidní složka, která je zapotřebí pro vyvolání správné reakce se sodou. Bez vína by soda byla zbytečná a těsto by se nám neprokypřilo. Pozor se sodou to nepřežeňte a dodržte množství v receptu. Její nadbytek by způsobil kovovou a slanou chuť celého dortu.


Krém... ach ten krém! Vymyslela jsem recepturu tak, aby vynikala chuť smetanového sýru a bylinkového nápoje Ouzo s vůni anýzu. Tyhle chutě k sobě neuvěřitelně patří a už teď jak vám o něm píšu, mám chuť jít péct :) Tak pojďme na to. Připravila jsem si pro vás podrobný recept, podle kterého Red Velvet určitě zvládnete připravit.



Red Velvet


KORPUS

292 g másla                     
455 g hladké mouky
4 lžíce horké vody                      
5 g červené gelové barvy            
40 g kakaa Raw                          
325 ml podmáslí                          
1 1/4 lžičky sody
1/4 lžičky soli                           
455 g cukru krupice                        
4 vejce L (5 velikosti M)              
1 lžička vanilkového extraktu (pokud máte pastu nebo silný extrakt, tak stačí pár kapek, vždy podle chuti)
1 1/4 lžíce bílého vína (případně jablečného octa)

KRÉM

170 g cukru moučka                          
625 g sýru philadelphia  
385 g másla 
pár kapek vanilkového extraktu
0,08 l Ouza

POSTUP

  1. Všechny ingredience si připravte minimálně 3 hodiny předem. Máslo si nakrájejte na plátky, rychleji se přizpůsobí pokojové teplotě.
  2. Mouku promíchejte se solí a sodou.
  3. Do podmáslí přidejte kakao, červenou barvu, vanilkový extrakt a horkou vodu. Promíchejte, dokud se vám směs nesjednotí.
  4. Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte si formu o průměru 26 cm máslem a vyložte ji pečícím papírem. Korpus bude potřeba péct na 3x, aby byl dort opravdu nadýchaný, takže pokud máte více forem, připravte si je.
  5. V míse šlehejte máslo, dokud nebude mírně světlejší a krémovější. Poté přidejte na 3x cukr krupice a v šlehání na středním stupni pokračujte 5 minut. Dále zašlehávejte vejce jedno po druhém. Vždy počkejte, až se konzistence krému sjednotí a pak přidávejte teprve další.
  6. Do tohoto krásně žlutého krému střídavě nasypte směs mouky a tekutou podmáslovou červenou směs. Vždy začínáte a končíte moukou. Odhadem rozdělte vše na 3x.
  7. Nakonec do krásně červeného krému vmíchejte víno.
  8. Těsto si rozdělte na třetiny a vlijte do forem a pečte na 3x, jak jsem zmiňovala na začátku. Maximálně dvě formy můžete dát do trouby! Nikdy nepečte tři naráz. Korpusy by vám nevyskočily a v troubě by se tvořilo velké množství páry. Což je pro pečení nežádoucí.
  9. Formu vložte do trouby a snižte teplotu na 175°C. Pečte 20 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus uprostřed propečen. Pokud ne, v pečení pokračujte. Maximálně po dalších 5-ti minutách výsledek zkontrolujte.
  10. Po upečení korpusy nechte vychladnout na kovové mříže.
  11. Příprava krému. V mixéru nebo robotu šlehejte máslo, dokud nebude mírně světlejší. Poté přidejte cukr moučku a v šlehání nepřestávejte, dokud krém nebude krásně načechraný. Dále přidejte po kouskách smetanový sýr a vanilkový extrakt. Na závěr přidejte výborný mok, kterým je řecké Ouzo. Pokud máte jiný bylinný likér přidejte podle chuti :)
  12. Korpus nerozkrajujte! Pouze z jednoho korpusu (který máte nejvyšší) odřežte cca 2 mm plátu a ten si jemně rozdrobte do misky.
  13. Můžete plnit. Krém si rozdělte na 4 části. První částí krému potřete první korpus. Pak přidáte druhou část na další korpus a třetí na poslední korpus. Zbylo čtvrtinu krému si nechejte na zamazání boků dortu.
  14. Nakonec dort ozdobte červenými vláčnými drobky dle mé fotky nebo podle sebe. Přeji dobrou chuť :)





Instagram feed

@dortykamsepodivas