Přichází jaro, zrovna jsou Velikonoce a přemýšlím co k této příležitosti upéct. Napadá mě mrkvový dort, který se skvěle hodí k přivítání slunných dní. Navíc je v kavárnách tolik oblíbený. Myslím, že hlavně proto, že je tak vláčný a zdravý. Při pečení krásně provoní kuchyň díky přidanému muškátovému oříšku, skořici a zázvoru.
Tentokrát jsem se rozhodla pro jeho bezlepkovou variantu s kokosovo tvarohovým krémem. Zaručuji vám, že korpus budete mít po upečení krásně vlhký a nadýchaný. Dnes je zrovna Bílá sobota, ideální čas zkusit si upéct tuto dobrotu s voňavým kořením. Není na něm nic těžkého a určitě ho zvládnete.
Mrkvový dort
KORPUS (26 cm průměr)
5 vajec velikosti L450 g nahrubo nastrouhané mrkve
220 g cukru krupice
200 ml oleje
300 g bezlepkové mouky
20 g kakaa
18 g prášku do pečiva
1 ½ lžičky jedlé sody
2 lžičky skořice
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
KRÉM
1000 g plnotučného tvarohu (vanička)300 ml smetany (33%-36%)
170 g cukru moučka
100 g strouhaného kokosu
KRÉM NA ZATŘENÍ DORTU
250 g mascarpone50 g cukru moučka
šťáva z ½ půlky citrónu
ZDOBENÍ
zelená gelová barvaoranžová gelová barva
100 g mascarpone
POSTUP
- Nachystejte si dvě formy o průměru 26 cm. Vymažte je máslem a vyložte pečícím papírem.
- Odvažte si všechny ingredience a nastrouhejte nahrubo mrkev. Předehřejte si troubu na 170°C.
- V misce smíchejte mouku, sodu, prášek, kakao a koření. Do robotu dejte vejce, olej a cukr. Krátce prošlehejte na nízkém stupni, aby se ingredience propojily.
- Po částech ručně vmíchejte nastrouhanou mrkev. Nakonec vmíchejte prosáté suché ingredience a promíchejte.
- Těsto vlijte na dvě části do forem. Snižte teplotu na 165°C a vložte do trouby. Pečte 40 minut a potom špejlí zkontrolujte, zda jsou již korpusy propečeny. Odstraňte boční strany forem a odlepte papír z boku dortu. Po deseti minutách korpusy opatrně otočte vrchem dolů a odstraňte formy i zbytek papíru. Nechte je vychladnout na kovové mřížce.
- Příprava krému. Do robotu vložte tvaroh a prosátý cukr. Krátce krém prošlehejte na vyšším stupni. Potom přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání na středním stupni přibližně 1 minutu. Nakonec vmíchejte kokos.
- Vychladlé korpusy rozkrojte na dvě poloviny. Krém si rozdělte na čtyři části. Korpusy postupně natřete a poslední částí krému zatřete vrch a boky dortu. Dort vložte na 30 minut do lednice.
- Připravte si krém na finální zatření. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a nakonec vmíchejte citrónovou šťávu. Vyndejte dort z lednice a zatřete ho celý do hladka. Opět nechte v lednici chvíli ztuhnout.
- Mezitím si připravte barevné krémy na ozdobu. Do cca 50 g mascarpone vmíchejte pár kapek zelené barvy a do dalších 50 g pár kapek oranžové. Připravte si dva zdobící sáčky a hladké trubičky o průměru 2mm.
- Dokončete dort zdobením ve tvaru mrkví. Okouzlíte všechny své blízké :)