Citrónový dort

Jednoho dne na procházce s rodinou uprostřed krásného lesa plného rozkvetlých fialek mě popadla inspirace upéct další jarní dort ozdobený touto květinou. Dostala jsem chuť na něco svěžího a lehkého. S oblibou peču mini dorty, které spořádáme s mužem za dva dny :)

Dort vyfocen mezi fialkami

Koncept dortu se snažím tvořit v duchu minimalismu, resp. tak, aby se spolu jednotlivé chutě nepřebíjeli a ladili k sobě. V tomto dortu bude dominovat zejména vanilka, džem z Ryzlinku a citrón. Chuť vanilky a džemu utvoří základ korpusu a citrónový krém dodá celému dortíčku jeho svěžest.

Příprava surovin
Nadýchaná žloutková pěna
Pečení vanilkového korpusu

My jsme si ho na zahradě zakrojili a k tomu podávali výrazné Chardonnay, které se skvěle snoubí s tímto dezertem. Musím dodat, že osobně spíše upřednostňuji suchá vína, ale k této dobrotě doporučuji spíše polosuchá a sladká. Citrónový dort totiž zvýrazní jejich kyselinky, které byste jinak příliš nezaznamenali. Při grilovací párty na zahradě by tento dort neměl chybět! Upéct ho zvládne určitě každý z vás.

Rozetírání citrónového krému na korpus
Dort vyfocen shora v trávě mezi fialkami


Citrónový dort


KORPUS (15 cm průměr)

3 vejce velikosti L
60 g třtinového cukru
60 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
1 lžička semínek z vanilkové lusku
1 lžíce javorového sirupu
3 lžíce horké vody
12 g kypřícího prášku (BIO bezfosfátový)

CITRÓNOVÝ KRÉM

250 g mascapone
100 ml smetany (33%-36%)
70 g cukru moučka
80 g lemon curd
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu

DŽEM - Rýzlink rýnský

KRÉM NA ZATŘENÍ DORTU

250 g mascarpone
50 ml smetany (33%-36%)
50 g cukru moučka
šťáva z ½ půlky citrónu

ZDOBENÍ

květy fialek
lyofilizované maliny (sušené mrazem)

POSTUP

  1. Nachystejte si formu o průměru 15 cm. Vymažte ji máslem a vyložte pečícím papírem.
  2. Odvažte si všechny ingredience, žloutky a bílky zvlášť. Cukr krupici smíchejte s třtinovým cukrem. Předehřejte troubu na 165°C.
  3. V misce smíchejte mouku a kypřící prášek. Do robotu dejte bílky a špetku soli. Šlehejte na vyšším stupni, dokud bílky několikanásobně nezvětší objem. Poté postupně přidejte 1/2 směsi cukrů a pokračujte v šlehání. Bílky dále zvětšují svůj objem, šlehejte dokud nebude sníh krásně lesklý a nadýchaný.
  4. Do žloutků přidejte semínka z vanilkového lusku a začnete šlehat na střední stupeň. Po 4 minutách přidejte zbylou polovinu cukrů. Šlehejte, dokud pěna nebude krásně světle žlutá a lesklá. Poté za stálého šlehání přidejte lžíci javorového sirupu a lžíce s horkou vodou. Pokračujte v šlehání cca 3 minuty.
  5. Žlutou hustou pěnu opatrně vlijte do bílé a jemně promíchejte stěrkou, dokud se hmoty nespojí. Postupujte opatrně, aby jste zachovali vzdušnost těsta. Nakonec po částech vmíchejte prosátou hladkou mouku s práškem a s opatrností pokračujte. Slyšíte, jak v těstě krásně praská a je nadýchané? To je velmi důležité! Pokud byste těsto násilně míchali neupeklo by se vám nadýchané a vzduchové póry by zmizely.
  6. Těsto vlijte do připravené formy. Snižte teplotu na 160°C a vložte do trouby. Pečte 30 minut a potom špejlí zkontrolujte, zda je již korpus propečen. Odstraňte boční strany formy a odlepte papír z boku dortu. Po deseti minutách korpus opatrně otočte vrchem dolů a odstraňte formu i zbytek papíru. Nechte ji vychladnout na kovové mřížce.
  7. Příprava krému. Do robotu vložte mascarpone a prosátý cukr. Krátce krém prošlehejte na vyšším stupni. Potom přidejte smetanu a pokračujte ve šlehání na středním stupni přibližně 1 minutu. Nakonec vmíchejte lemon curd a nastrouhanou kůru z citrónu.
  8. Vychladlé korpusy rozkrojte na tři části. Krém si rozdělte na tři části. Jednotlivé části korpusů postupně natřete džemem a krémem. 
  9. Poslední, tedy třetí částí zatřete vrch i boky dortu. Nebudou se vám tak lepit drobky při konečném zatírání dortu. Vložte ho na 15 minut do lednice.
  10. Připravte si krém na finální zatření. Mascarpone vyšlehejte s cukrem, postupně zašlehejte smetanu a nakonec vmíchejte citrónovou šťávu. Vyndejte dort z lednice a zatřete jím vrch a boky dortu do hladka. Opět nechte v lednici chvíli ztuhnout.
  11. Mezitím si připravte na dozdobení fialky a ovoce a dokončete zdobení dortu dle vaší fantazie! A jak já doporučuji dejte si k tomu sklenici nějakého výborného vychlazeného bílého vína :) Dobrou chuť!

    Dort a za ním rozkvetlé květy meruňky

      Instagram feed

      @dortykamsepodivas