Máte rádi citrusové plody a svěží letní dorty? Připravila jsem si pro vás recept na pečený citrónový cheesecake s duší voňavého bergamotu.
Bergamot alias Citrus bergamia je ovoce velikosti pomeranče, barvou připomínajíc citrus limeta. Bergamotové silice představují základ chutí a vůní tohoto plodu. Často ho najdete v čajích druhu Earl Grey.
Naprosto jsem si zamilovala tuto vůni a pořídila si 100% přírodní extrakt tohoto neuvěřitelně smyslného ovoce, které se převážně pěstuje v jižní Kalábrii.
Tak pojďme na to! Myslím, že recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete. Jedná se o pečený cheesecake a tajemství receptu tkví v tom, že musíte dodržet veškeré časové intervaly mezi jednotlivými postupy. Takže náročný je jen z časové hlediska, ale nebojte se, nebudete u toho muset stát :) Jen si jeho přípravu musíte naplánovat den předem a jak už to tak bývá skoro u všech dortů, nejlépe chutnají na 2. den!
Citrónový cheesecake s bergamotem
KORPUSOVÝ ZÁKLAD CHEESECAKU
240 g sušenek120 g másla
KRÉMOVÁ VRSTVA
500 g tučného tvarohu (ve vaničce, mám nejraději Madetu)350 g Sýru Philadelphia
120 g moučkového cukru
120 g smetany 33%
4 vejce velikosti L
šťáva z jednoho BIO citrónu
5-7 kapek bergamotové extraktu
ZDOBENÍ
květy Delphinium elatumPOSTUP
- Všechny suroviny si připravte minimálně 3-4 hodiny předem. Musí mít pokojovou teplotu, jinak by se vám krém srazil.
- Připravte si pečící formu o průměru 26 cm. Vyložte ji pečícím papírem a boky vymažte máslem.
- Rozpusťte máslo a v robotu rozmixujte sušenky. Smíchejte si v misce tyto dvě ingredience a poté je rukou rovnoměrně utlačte na dno formy. Dejte ji na cca 30 minut odležet do lednice, aby korpus nebyl příliš teplý.
- Přehřejte si troubu na 160 °C a dno trouby vložte pekáč nebo velký hrnec s vodou. Jde nám o to, abychom vytvořili co nejvíce vlhkosti v troubě.
- Mezitím si do mísi vložte tvaroh a sýr Philadelphia. Krátce prošlehejte, jen aby se ingredience spojily. Poté přidejte prosátý cukr, smetanu a citrónovou šťávu. Opět velmi krátce prošlehejte na nižší stupeň.
- Dále přidejte pár kapek bergamotového extraktu. Podle vaší chuti, doporučuji přidávat pomalu a ochutnávat.
- Nakonec zašleháme vejce. Jedno po druhém a v co nejkratší době. (Proč pořád tak apeluji na to krátké prošlehání? Do krému se nám nesmí dostat velké množství vzduchu, jinak by se dort při pečení mohl nafouknout a vytvořil by tak nerovný povrch)
- Formu s korpusem vytáhneme z lednice a na korpus nalijeme krém. Necháme ještě cca 3 minuty odstát a potom s formou párkrát bouchneme o stůl, aby přebytečné vzduchové bubliny odešly.
- Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40-45 minut, stále při 160 °C. Po 40-ti minutách můžeme zkusit troubu otevřít a lžící jemně poklepat na boky formy a pokud se vrch dortu jemně třese jako želé, máme hotovo!
- Dort z trouby ale nevytahujte, jen ji vypněte a při otevřených dvířkách nechte cheesecake chladnout asi 90-120 minut.
- Potom dort vyndejte a ještě ho nechte, dokud nebude mít pokojovou teplotu. Poté ho odneste do lednice. (Pokud bychom ho dříve dali chladit do lednice, mohl by se srazit)
- Ozdobte cheesecake květinami. Přeji Vám dobrou chuť!