Citrónový cheesecake s bergamotem


Máte rádi citrusové plody a svěží letní dorty? Připravila jsem si pro vás recept na pečený citrónový cheesecake s duší voňavého bergamotu.


Bergamot alias Citrus bergamia je ovoce velikosti pomeranče, barvou připomínajíc citrus limeta. Bergamotové silice představují základ chutí a vůní tohoto plodu. Často ho najdete v čajích druhu Earl Grey.


Naprosto jsem si zamilovala tuto vůni a pořídila si 100% přírodní extrakt tohoto neuvěřitelně smyslného ovoce, které se převážně pěstuje v jižní Kalábrii.


Tak pojďme na to! Myslím, že recept je jednoduchý a hravě ho zvládnete. Jedná se o pečený cheesecake a tajemství receptu tkví v tom, že musíte dodržet veškeré časové intervaly mezi jednotlivými postupy. Takže náročný je jen z časové hlediska, ale nebojte se, nebudete u toho muset stát :) Jen si jeho přípravu musíte naplánovat den předem a jak už to tak bývá skoro u všech dortů, nejlépe chutnají na 2. den!



Citrónový cheesecake s bergamotem


KORPUSOVÝ ZÁKLAD CHEESECAKU

240 g sušenek
120 g másla

KRÉMOVÁ VRSTVA

500 g tučného tvarohu (ve vaničce, mám nejraději Madetu)
350 g Sýru Philadelphia
120 g moučkového cukru
120 g smetany 33%
4 vejce velikosti L
šťáva z jednoho BIO citrónu
5-7 kapek bergamotové extraktu

ZDOBENÍ

květy Delphinium elatum

POSTUP

  1. Všechny suroviny si připravte minimálně 3-4 hodiny předem. Musí mít pokojovou teplotu, jinak by se vám krém srazil. 
  2. Připravte si pečící formu o průměru 26 cm. Vyložte ji pečícím papírem a boky vymažte máslem.
  3. Rozpusťte máslo a v robotu rozmixujte sušenky. Smíchejte si v misce tyto dvě ingredience a poté je rukou rovnoměrně utlačte na dno formy. Dejte ji na cca 30 minut odležet do lednice, aby korpus nebyl příliš teplý. 
  4. Přehřejte si troubu na 160 °C a dno trouby vložte pekáč nebo velký hrnec s vodou. Jde nám o to, abychom vytvořili co nejvíce vlhkosti v troubě.
  5. Mezitím si do mísi vložte tvaroh a sýr Philadelphia. Krátce prošlehejte, jen aby se ingredience spojily. Poté přidejte prosátý cukr, smetanu a citrónovou šťávu. Opět velmi krátce prošlehejte na nižší stupeň. 
  6. Dále přidejte pár kapek bergamotového extraktu. Podle vaší chuti, doporučuji přidávat pomalu a ochutnávat.
  7. Nakonec zašleháme vejce. Jedno po druhém a v co nejkratší době. (Proč pořád tak apeluji na to krátké prošlehání? Do krému se nám nesmí dostat velké množství vzduchu, jinak by se dort při pečení mohl nafouknout a vytvořil by tak nerovný povrch)
  8. Formu s korpusem vytáhneme z lednice a na korpus nalijeme krém. Necháme ještě cca 3 minuty odstát a potom s formou párkrát bouchneme o stůl, aby přebytečné vzduchové bubliny odešly.
  9. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 40-45 minut, stále při 160 °C. Po 40-ti minutách můžeme zkusit troubu otevřít a lžící jemně poklepat na boky formy a pokud se vrch dortu jemně třese jako želé, máme hotovo! 
  10. Dort z trouby ale nevytahujte, jen ji vypněte a při otevřených dvířkách nechte cheesecake chladnout asi 90-120 minut.
  11.  Potom dort vyndejte a ještě ho nechte, dokud nebude mít pokojovou teplotu. Poté ho odneste do lednice. (Pokud bychom ho dříve dali chladit do lednice, mohl by se srazit)
  12. Ozdobte cheesecake květinami. Přeji Vám dobrou chuť!


Instagram feed

@dortykamsepodivas